Ismerd meg a szerzőt:
A LÁBNYOMOK
- történetlánc -Amikor két szenvedélyes hétfejű sárkány, akik szerelmesek egymásba – teljes lényükkel összeölelkeznek, és csókolóznak, ott hét fej tapad hét fejhez. De ha ezt csak négy-négy fejjel teszik, „akkor még maradnak fejeik az élet egyéb dolgaira”, olvashatjuk a fergetegesen váltakozó, sárkánytangó-lépésekben elõrehaladó történet egyik fejezetében.

Szávai hõsei – szenvedélyes nõk és férfiak – teljes lényüket adnák, és párjuk teljes lényét várják „sárkány-fogódzású” kapcsolatokba. Kételyek és bizonyosságok közt kínozzák, vallatják, szeretik egymást, olykor titokzatos nyomvonalakon kanyarognak az életútjaik. És ha a friss hóban csak egyetlen lábnyom fedezhetõ fel, és a széles mezõn nem találni a párját, akkor annak a nyomnak kell a nyomába eredni.
A történetlánc: lebilincselõ. Talányos, izgalmas regény a rendszerek, rendszerváltozások között inkább bukdácsoló, mintsem lépkedõ, nagy formátumú nõk, férfiak életérõl: ki sem hűlt „lába nyomáról.”

ISBN: ISBN 978-615-5500-19
192 oldal
Ára: 2625 Ft
Kötött


Megrendelhető innen:
KOVÁCS PÉTER: LÁTJA ISTEN A PAPÁT

A lábnyom(ok) rejtélye

XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 23. (733.) SZÁM – DECEMBER 10.


   Szávai Géza A lábnyomok című regénye a 20. századközepe erdélyi társadalmának mindennapjait mutatja be, az érzelmek dialektikájára alapozva szólítja meg az olvasót. Az ember egyedisége a kötet fiatal szereplőinek jellemrajzában tükröződik a legerőteljesebben. Bálint Anna még gyerekként elárvul, és nemsokkal szülei elvesztése után meg is fogalmazódik benne a gondolat, lelkész akar lenni. Terve mellett mindvégig kitartva karizmatikus, komoly papnő válik belőle Kelet- Németországban. Bár tulajdonságai nem ezt igazolják, a szerző mégis Annácskának nevezi a fiatal hölgyet, ezáltal egyfajta tragikomikus álarcba burkolva azt, mennyire kínos lehet a felnőttek eltúlzott gondoskodása. Bizonyos fokú ellentétező párhuzam rejlik a kicsinyítőképzővel ellátott női név, valamint annak viselője között.

  A Bálint család gyermekének jellemfejlődése mellett, egy másik, az Annáéhoz hasonló életutat is felfedezhet az olvasó. Becze Annácska alig néhány évvel kisebb a fiatal lelkésznőnél. Sorsa a jövő bizonytalanságát szimbolizálja, akárcsak édesapjáé, aki a regényben némelykor mint Annácska nagyobb testvére jelenik meg. Alkoholfüggősége ellenére az apa nagyon bensőséges viszonyt ápol kislányával. Sokszor a nagyszülőkhöz költözik, hogy együtt lehessenek. A kis Anna életében meghatározó szerepet játszó felnőttek gyakorta hangsúlyozzák a nyelvismeret, és a műveltség fontosságát, mintha arra sarkallnák a gyereket, hogy kövesse az idősebb Bálint Anna példáját. A kötet zárlatát is a kislány gondolatai képezik. Lebilincselő végig kísérni azt, hogy Becze Anna mennyire ragaszkodik alkoholfüggő édesapjához. Bár nem tudni pontosan, a férfi merre jár, életben van-e még, Annácska mindvégig hisz benne, hogy „látja Isten a papát”. Az író egy Karel Čapek-idézettel indítja a cselekményt, melynek tanúsága szerint „Lehet, hogy ezer meg ezer ilyen lábnyom van.” A szóban forgó nyomok szerint minden, a történetben felvázolt jellem különálló, megismételhetetlen entitás. Hasonló élettörténeteknek lehetünk tanúi, ha Szávai Géza regényének sorai közt barangolunk.VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

TARTALOM

I. VALLATÓTISZTEK ELMÉLETI TUDÁSA – 7
Felsőbbrendű csók 7
Titokgazdák elviselő ereje 22
Most mi van a fejedben? 45

II. LÁNCÖLTÉS – 69
Fél-özvegyek éjszakája 69
Sárkánytangó

III. ÁLOM ÁLTAL – 95
Tisztán, élesen 95
Felhősziklák 02
Régi párbeszédnyomok egy kislány emlékezetében 108

IV. LÁBNYOM HÓMEZŐBEN –115
Itt az idő nem telik 122
Mi ketten, a lengyellel 123
Mi ketten: én és én 124
Két ember megy az úton 131

V. FÉLÁLOM – 137
Fűszeres szél 137
Eliramló test nyoma 143
Hol vannak a férfiak? 146

VI. A NAGYASSZONY LÁTOGATÁSA – 154
Egy álom mentőkörülményei 154
Gyilkolna a táj 159

VII. FEKETE TÓ – 163
A temetőőr temetkezései 163
Regina kutyái 173
Látja Isten a papát 178


Látogatások száma 2017. 05. 23. óta:
4686