Ismerd meg a szerzőt:
A LÁBNYOMOK
- történetlánc -Amikor két szenvedélyes hétfejű sárkány, akik szerelmesek egymásba – teljes lényükkel összeölelkeznek, és csókolóznak, ott hét fej tapad hét fejhez. De ha ezt csak négy-négy fejjel teszik, „akkor még maradnak fejeik az élet egyéb dolgaira”, olvashatjuk a fergetegesen váltakozó, sárkánytangó-lépésekben elõrehaladó történet egyik fejezetében.

Szávai hõsei – szenvedélyes nõk és férfiak – teljes lényüket adnák, és párjuk teljes lényét várják „sárkány-fogódzású” kapcsolatokba. Kételyek és bizonyosságok közt kínozzák, vallatják, szeretik egymást, olykor titokzatos nyomvonalakon kanyarognak az életútjaik. És ha a friss hóban csak egyetlen lábnyom fedezhetõ fel, és a széles mezõn nem találni a párját, akkor annak a nyomnak kell a nyomába eredni.
A történetlánc: lebilincselõ. Talányos, izgalmas regény a rendszerek, rendszerváltozások között inkább bukdácsoló, mintsem lépkedõ, nagy formátumú nõk, férfiak életérõl: ki sem hűlt „lába nyomáról.”

ISBN: ISBN 978-615-5500-19
192 oldal
Ára: 2625 Ft
Kötött


Megrendelhető innen:
Kecseti Ilka: KRIMI, FILOZÓFIA, SZENVEDÉLYEK

Figyelembe véve, hogy a Wikipédia is egyből ezt a mondatot hozza fel a szerzőről: „A változatosság igézetében alkotó Szávai Géza azt vallja, hogy minden regénye: külön műfaj” – indokolt a kérdés, hogy (e felvetés értelmében) mi is A lábnyomok című regény? Izgalmas, sodró olvasmány. Kortárs történet, hozzátartozó előzményekkel. Két – András nevű – fiatalember párhuzamosan alakuló élettörténete körül újabb életek és újabb történetek. Ám e két fiú sorsát a regény első mondatától az utolsóig előtérben tartja a szerző. A fiúk unokatestvérek. És mindkét fiú (Becze András és Bálint András) azért lett András, mert mindkettőjük édesanyja (akik testvérek!) édesapjukra, a legendás Deák Andrásra akart emlékezni a névadással… Nincs ebben semmi különös, „fel sem tűnik”, de a regény olvasása során ilyen furának tetsző „jelentéktelenségek” mögött szinte észrevétlenül sejlik fel egy-egy újabb dimenzió. Kételyek merülhetnek fel, mert: jó az, ha mindkét lánytestvér Andrásnak kereszteli a fiát? Ha a szeretet máris rivalizálás? Az önazonosság leheletfinom körei sérülhetnek? Szávai regényének történetei sok ilyen „fel sem tűnő” mozzanatok természetes közegében alakulnak, és már meg sem lepődünk, amikor megjelenik a természetellenes, magányos lábnyom. Egy hómező közepén látott egyetlen, magányos bakancsnyom titkát – hogyan kerülhetett oda, ki hagyta maga után – meg lehet fejteni? Ez akár pszichológiai felmérés része, hadi alkalmasság tesztelésére, vagy kísérlet a csoda fogalmának megközelítésére. A lábnyommal Deák András testi- lelki jó barátja, Ráduly József szembesül egy második világháborús angliai kiképzőtáborban. A sorsok, élettörténetek zuhataga mögött történelem, rendszerváltozás. Rokoni, baráti, szerelmi kapcsolatok szakítópróbái. És végig kísért a magányos lábnyom. A kapcsolatok intenzitásár két szenvedélyes hétfejű sárkány példázatával is utal a regény: ha teljes lényükkel összeölelkeznek, és csókolóznak, ott hét fej tapad hét fejhez. De ha ezt csak négy-négy fejjel teszik, „akkor még maradnak fejeik az élet egyéb dolgaira”… Ám a fél lábnyom végzetesen tartozik – egyvalakihez, egyvalamihez. Szávai Géza műve miközben a szereplők sorsát követve kibontja önmagát, szinte észrevétlenül maga is (mint regény) felsorakozik. A lábnyom című Karel Capek elbeszélés egy részletét a műbe is beidézi Szávai, de azt már csak az igen figyelmes olvasó tudatosítja, hogy amikor a halott Becze Andrást láttatja a szöveg, aki „fekszik, mint hatalmas, formátlan nyom a homokban”, az szinte szó szerinti idézet David Hume híres filozófiai esszéjéből (Tanulmány az emberi értelemről).

Szávai Géza izgalmas műve – egyetlen lábnyom mellett egy következő lépésre várni – krimi, társadalmi és (rejtett) filozófiai regény.VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

TARTALOM

I. VALLATÓTISZTEK ELMÉLETI TUDÁSA – 7
Felsőbbrendű csók 7
Titokgazdák elviselő ereje 22
Most mi van a fejedben? 45

II. LÁNCÖLTÉS – 69
Fél-özvegyek éjszakája 69
Sárkánytangó

III. ÁLOM ÁLTAL – 95
Tisztán, élesen 95
Felhősziklák 02
Régi párbeszédnyomok egy kislány emlékezetében 108

IV. LÁBNYOM HÓMEZŐBEN –115
Itt az idő nem telik 122
Mi ketten, a lengyellel 123
Mi ketten: én és én 124
Két ember megy az úton 131

V. FÉLÁLOM – 137
Fűszeres szél 137
Eliramló test nyoma 143
Hol vannak a férfiak? 146

VI. A NAGYASSZONY LÁTOGATÁSA – 154
Egy álom mentőkörülményei 154
Gyilkolna a táj 159

VII. FEKETE TÓ – 163
A temetőőr temetkezései 163
Regina kutyái 173
Látja Isten a papát 178


Látogatások száma 2017. 05. 23. óta:
4688