Ismerd meg a szerzőt:
HARMINCDEKÁS PISTIKE
SZÍNHÁZI RUHÁJA
- Történetek -
MEGHÍVÓ


Harmincdekás Pistike színházi ruhája –
a körülbelül már „harmincdekás” magzatát hordó fiatalasszony feszültségekkel teli életének egy pillanatát ábrázolja. „Köznapi”, ugyanakkor groteszk és fájdalmas történet. A Pilátus című novella egészen elképesztő gyerekgyilkosság lélektani rajzával sokkol. A kötet minden írása a fiatalok, a gyerekek világában mozog. Az író is nagyon fiatal az elbeszélések születése idején, de nemcsak pályakezdő írásai sugalmazzák az örökösen visszatérő kérdést: a bűntelen gyereket miért bünteti még az Isten is?! Könyvének újabb keletű prózáiban Szávai Géza bepillantást enged saját sorsába, életébe is, műveinek gyerekvilága pedig (Csecsemőeposz) születésünk-kori érzékeny ősállapotunkig terjed: amikor nagyon törékeny lényekként vívjuk gigantikus küzdelmünket a létezésért.

ISBN: 978-615-5500-41-1
136 oldal
Ára: 2310 Ft.
kötött


Megrendelhető innen:
A szerzőé a szó

EGY FÉNYKÉP HÁTTERE

Ezen az ifjúkori fényképen nem viselek bajuszt, „akár szelíd is lehetnék!”, vélném.
„De legalábbis nem vagy olyan vad és morcos” mondja maga a fénykép készítője – most mondja: négy évtizeddel a fénykép elkészülte után. Nem részletezi (ebben sosem excellált!), hogy miért is vagyok / volnék én OLYAN vad és morcos. Én csak azt látom, hogy nem viselek bajuszt. Levágtam, mert pici leányunk, Eszter azt mondta: „Géza, szúr a bajuszod, amikor megpuszilod az arcom.” Bajusz ment.
És azt is látom, hogy mennyire összpontosítok valamire. EGY CSÓNAKBAN EVEZTÜNK, a három-négy éves Eszter és feleségem, Ilona, aki itt éppen fotós. NAVIGARE NECESSE EST – gondolom, ez látszik is az arcomon. Én húzom az evezőt, két térdemmel a mozgékony kis Esztert tartom jó erősen, nehogy feldőljön a csónak.
… Az utóbbi években kialakult szokásrend szerint minden könyvem hátsó borítójára olyan fényképet teszünk, amely „az írások idején” készült. Alig találok fotót magamról, mert szinte mindig az én kezemben volt a gép.
A HARMINCDEKÁS PISTIKE SZÍNHÁZI RUHÁJA című könyvemre is egy fénykép részletét vágom ki portrénak. A portrén nem látszik a kivágott háttér, amely nálam (arcképemnél) fontosabb: a fiatal, bajusztalan férfi nekifeszülten evez a vízen, óvatos szorítással tarja térdei között mozgékony kislányát, és közben instruálja feleségét, mit nyomjon meg a fényképezőgépen.
Portrém kivágott háttere: HARMINCDEKÁS PISTIKE SZÍNHÁZI RUHÁJA c. könyvem háttere is lehetne. Benne van a könyvben.VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

TARTALOM


HARMINCDEKÁS PISTIKE
SZÍNHÁZI RUHÁJA 5

PILÁTUS 15

FEHÉR FENYÕK 26

MOZITEREM

KÕMÛVES KELEMEN 41

TOJÁSOK 68

JELENLÉT

MOZGÓLÉPCSÕK 83

HUMÁN ÁRHIPELÁG

ÉGSZAKADÁS, FÖLDINDULÁS 114

CSECSEMÕEPOSZ

INVOKÁCIÓ 120

AZ ELTÛNT CSECSEMÕK 122

GYÕZTES 126


Látogatások száma 2017. 11. 15. óta:
2415