Ismerd meg a szerzőt:
KIVÉGEZZÜK
NAGYAPÁDAT

- regény -
REGÉNYES EST Marosvásárhely, 2015. nov. 11, Bernády Ház MEGHÍVÓ


A Gáspár testvérpár, az iszonytató betegségében korán elhalt Bence és a mindent túlélő Áron gyerekkora az egyenlőséget hirdető történelmi korszak – a kommunizmus – tombolásának idejére esik. De az egymást követő gyereknemzedékek sorsát mélyebben gyökerező erők, múltból rájuk szabadított, ösztönné szervült ítéletek játéka is meghatározza. Tovább élő „kivégzősdik” erőterében nő fel áldozat, hóhér, kibic, szemtanú – a mindenkori jelen örök szereplői –, emberéleteken át tör utat magának düh, bosszú, előítélet, szerelem.

A bátyját túlélő Gáspár Áron keservesen megtanulja, de a gyermekének tekintett félcigány kislány, Fruzsina még csak nem is sejti, hogy az életük: sosem lesz egyenlő életük idejével, nem lesz azonos megélt éveik történéseivel.

Szávai Géza pályakezdő regénye közel negyven év után is döbbenetesen idézi az akkori „közelmúltat” – folyamatos jelenként.

ISBN: 978-963-9957-74-9
Oldalszám: 184 oldal
Ára: 2625 Ft.
Kötve


Megrendelhető innen:2015 júniusában megjelent a regény hangoskönyv változata GÁSPÁRIK ATTILA erdélyi színművész előadásában. Általa új dimenziót kap e lüktető prózai mű.

ISBN: 9786155500107
Ára: 2540 Ft

Megrendelhető innen:Onagy Zoltán: Családi tabló

Szávai Géza a meglepetések írója. Azok számára is meglepetés minden egyes frissen előbukkanó kötete, akik évek óta szemmel tartják műhelyét. Meglepetésnek tekinthető a hatalmas esszéregényt (Torzmagyar) követő finoman cizellált, nedvdús vallásháborús szerelmes regénye, az Aletta bárkája, amit újra kisregény követett, a Valaki átment a havon, ami a Múlt évezred Marienbadban című óriásregény, aztán újra esszék, és hogy bele ne szokjon az olvasó, mese­ és a mesekönyvekhez hasonló kötetek következnek, detektív­regény gyerekeknek. Miközben a másik óriáskötet, a Székely Jeruzsálem szépen ballag világhódító útján, hogy szokjuk, az író elővarázsol egy régi regényt. .

Egy negyven éve fogant, harminchét éve kötetben megjelenő regény akkor is kérdéseket vetne fel, ha nem élezné az irodalmi alaphangot, hogy megjelenése időpontjában Magyarországon még az sem volt egyértelműen kijelenthető, hogy Romániában élnek magyarok. Aki emlékszik rá, pontosan tudja. Erre itt egy huszonnégy éves magyar fiatalember, aki magyar nyelven magyar regényt ír. Nem elég, hogy regényt, nem novellát, elbeszélést, ami a hetvenes években biztosabb távlatot nyújtott (az anyaországban), sőt nem verset, regényt. Regényt egy családi drámáról, egy hajthatatlan helyzetről, egy szerelemről, és miről is? Talán arról, hogy az embernek tudnia kell, ki ő, mi ő. A huszonéves szerző nagy fába vágta, talán a legnagyobba, de szerencsés kézzel olyan elbeszélői nézőpontot választ, amelyből – a szövegszerveződés rendje mögül – könnyen beszél, könnyen asszociál. A megjelenítés kifejezetten profi, a felvezetést, az olvasó elkormányzását a drámai végig olyan logika rendezi, amely csak a végén ismerhető fel. A miliő követeli ezt. Családi tabló. A családi tablók kényelmetlennek ható részleteit az író itt-­ott homályban hagyja. Ezért is krimiszerű. .

Szávaival kapcsolatban értelmetlen feltenni a kérdést, hol az az akadás, ami minden élő írót jellemez. Szávai Géza akadása az a kulturális utalásokkal, kompozíciós elemekkel le nem gyűrhető öröknek tűnő kérdés: az identitás elemei. Jobbak vagyunk-­e másoknál. És ha igen, valóban különbek vagyunk-­e, s ha mégis, mennyivel? Aki – legalább részben ismeri Szávai Géza életművét – a régi regény első oldalain felismeri a régi-­új szegmenseket. Nem érzi idegennek magát a Ceausescu-­éra porából előhúzott regényben. Ismerős vidék.

A cím rejtélye feloldható volna, nem ott dőlnek el a dolgok, de szikár regény belső logikája azt kívánja, a kedves olvasó maga bukkanjon rá, a maga kontextusában lássa először.

Forrás: Új könyvpiac
2014-09-01


VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

Tartalom

(szoba, a szobában asszony)
(lesimítani a bajszot)
(győztesek)
1. ÍGY KEZDŐDÖTT A VILÁG
(arcok)
(fűszálak)
2. SERKEN
3. NYITOTT KÖNYV
4. ÖREGEDŐ KÉPEK
(villámlás)
5. KIVÉGZŐSDI
(általában én volnék a hóhér)
(kegyelem)
(simogatás)
(piramisok)
6. FÉLELMETES, FÉNYES MADÁR
7. FEJEMEN LENIN-SAPKA
(menyasszonytánc)
(robogás)
(kicsi-világ)
8. VÉDTELENÜL
9. ISTEN SZAKÁLLA
10. SZAVAK, MOCCANÁSOK
11. CSALÁDI FÉNYKÉP
Jegyzet

Látogatások száma 2014. 04. 23. óta:
20731