Ismerd meg a szerzőt:
KIVÉGEZZÜK
NAGYAPÁDAT

- regény -
REGÉNYES EST Marosvásárhely, 2015. nov. 11, Bernády Ház MEGHÍVÓ


A Gáspár testvérpár, az iszonytató betegségében korán elhalt Bence és a mindent túlélő Áron gyerekkora az egyenlőséget hirdető történelmi korszak – a kommunizmus – tombolásának idejére esik. De az egymást követő gyereknemzedékek sorsát mélyebben gyökerező erők, múltból rájuk szabadított, ösztönné szervült ítéletek játéka is meghatározza. Tovább élő „kivégzősdik” erőterében nő fel áldozat, hóhér, kibic, szemtanú – a mindenkori jelen örök szereplői –, emberéleteken át tör utat magának düh, bosszú, előítélet, szerelem.

A bátyját túlélő Gáspár Áron keservesen megtanulja, de a gyermekének tekintett félcigány kislány, Fruzsina még csak nem is sejti, hogy az életük: sosem lesz egyenlő életük idejével, nem lesz azonos megélt éveik történéseivel.

Szávai Géza pályakezdő regénye közel negyven év után is döbbenetesen idézi az akkori „közelmúltat” – folyamatos jelenként.

ISBN: 978-963-9957-74-9
Oldalszám: 184 oldal
Ára: 2625 Ft.
Kötve


Megrendelhető innen:2015 júniusában megjelent a regény hangoskönyv változata GÁSPÁRIK ATTILA erdélyi színművész előadásában. Általa új dimenziót kap e lüktető prózai mű.

ISBN: 9786155500107
Ára: 2540 Ft

Megrendelhető innen:Lenin-sapka és kivégzősdi

Regényes utazás Szávai Gézával címmel hirdettünk közönségtalálkozót hétvégén a kézdivásárhelyi Kosztándi Képtárba, a szerző korábban a Bod Péter Megyei Könyvtárban, illetve több háromszéki iskolában is mesélt munkásságáról. Az esemény apropóját a Kivégezzük nagyapádat című, a budapesti Pont Kiadónál 2014-ben újra kiadott regénye képezte, amelyből idén hangoskönyv készült Gáspárik Attila színművész közreműködésével.
 A Hargita megyei Küsmödről származó, 1988-ban Budapestre telepedett székely író a tőle megszokott közvetlenséggel mesélt élete sorsdöntő fordulatairól, az írással való első próbálkozásáról, illetve arról, amikor 24 évesen „egyetlen lélegzettel és dühvel” megírta a Kivégezzük nagyapádat című regényét, de a könyvkiadó alapításával kapcsolatos nézeteit is megosztotta az érdeklődőkkel. A rendszerváltás utáni Magyarországon alapította meg a könyveket és folyóiratokat sok nyelven kiadó PONT Kiadót, Balzac példáját tartva szem előtt, amolyan írásra való ösztönzésként. „A legtöbb, ha az ember megpróbál azt tenni és azt írni, amit szeretne” – tartja az író.
Tizenkét éves korában született meg első írása, amelyet 2014-ben Ragyog az ég akár az aszfalt címmel újra kiadott. A kötet mottója a Csodálatos országokba hoztalak című regényéből származik: „Csak öreg embereknek szabadna regényt írni” – ezzel alapvetően ő is egyetért, de azért fiatal kora óta folyamatosan ír.
Szávai Géza regényvilágokban gondolkodik, elgondolása szerint, miután decemberben betölti a 65 éves életkort, elárulja azt a kulcsot, ami ugyan nem változtat a regények mondanivalóján, de segít megérteni azokat. Azt is megígérte, hogy 67 évesen a regényvilág címét is közli majd. A leghíresebb, több nyelvre is lefordított Székely Jeruzsálem esszéregényéről szólva kifejtette: „igyekeztem kiváltani magunkat a kuriózumlétből, egész életemben ellenérzéssel viseltettem az iránt, ha kuriózumként kezeltek”. A mű nyíltan beszél az elmúlt évszázad fájdalmairól, történelemről, irodalomról, vallási toleranciáról, politikáról – sok önéletrajzi, családi történettel, emlékkel tarkítva.
A Kivégezzük nagyapádat című regényét 24 évesen írta. Eredeti változatában nem jelenhetett meg, de Progéria (az egyik szereplő szenved ebben a betegségben) címmel, cenzúrázva bekerülhetett egy elbeszéléskötetbe. Negyven év után felesége, Szávai Ilona javaslatára újra kiadták eredeti formájában. – Csodálkoztam, hogy 40 év után is olvasható, jönnek a többiek is utána. Úgy tartják, akkor regény egy regény, ha megírása után ötven évvel még olvasható. Én 43 éve írtam, tehát hét év múlva újraolvasom... – mondta a szerző, aki számára abszolút meglepő volt, amikor a regényt más dimenzióba helyezték. – Elcsodálkoztam azon, mekkora a különbség a leírt, illetve olvasott és a CD-n elhangzó szöveg között.
Gáspárik Attila színművész, „a regény hangja” diákként a könyvesboltban egy hét alatt olvasta el a könyvet, majd negyven év után újra találkozott a művel, amely iránt „senki nem maradhat érzéketlen”. Erről az érdeklődők is meggyőződhettek, miután a színművész felolvasta a Fejemen Lenin-sapka és a Kivégzősdi című fejezeteket.

Forrás: Székely Hírmondó
2015-09-29


VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

Tartalom

(szoba, a szobában asszony)
(lesimítani a bajszot)
(győztesek)
1. ÍGY KEZDŐDÖTT A VILÁG
(arcok)
(fűszálak)
2. SERKEN
3. NYITOTT KÖNYV
4. ÖREGEDŐ KÉPEK
(villámlás)
5. KIVÉGZŐSDI
(általában én volnék a hóhér)
(kegyelem)
(simogatás)
(piramisok)
6. FÉLELMETES, FÉNYES MADÁR
7. FEJEMEN LENIN-SAPKA
(menyasszonytánc)
(robogás)
(kicsi-világ)
8. VÉDTELENÜL
9. ISTEN SZAKÁLLA
10. SZAVAK, MOCCANÁSOK
11. CSALÁDI FÉNYKÉP
Jegyzet

Látogatások száma 2014. 04. 23. óta:
20187