Ismerd meg a szerzőt:
KIVÉGEZZÜK
NAGYAPÁDAT

- regény -
REGÉNYES EST Marosvásárhely, 2015. nov. 11, Bernády Ház MEGHÍVÓ


A Gáspár testvérpár, az iszonytató betegségében korán elhalt Bence és a mindent túlélő Áron gyerekkora az egyenlőséget hirdető történelmi korszak – a kommunizmus – tombolásának idejére esik. De az egymást követő gyereknemzedékek sorsát mélyebben gyökerező erők, múltból rájuk szabadított, ösztönné szervült ítéletek játéka is meghatározza. Tovább élő „kivégzősdik” erőterében nő fel áldozat, hóhér, kibic, szemtanú – a mindenkori jelen örök szereplői –, emberéleteken át tör utat magának düh, bosszú, előítélet, szerelem.

A bátyját túlélő Gáspár Áron keservesen megtanulja, de a gyermekének tekintett félcigány kislány, Fruzsina még csak nem is sejti, hogy az életük: sosem lesz egyenlő életük idejével, nem lesz azonos megélt éveik történéseivel.

Szávai Géza pályakezdő regénye közel negyven év után is döbbenetesen idézi az akkori „közelmúltat” – folyamatos jelenként.

ISBN: 978-963-9957-74-9
Oldalszám: 184 oldal
Ára: 2625 Ft.
Kötve


Megrendelhető innen:2015 júniusában megjelent a regény hangoskönyv változata GÁSPÁRIK ATTILA erdélyi színművész előadásában. Általa új dimenziót kap e lüktető prózai mű.

ISBN: 9786155500107
Ára: 2540 Ft

Megrendelhető innen:Egyetlen lélegzettel és dühvel

Szávai Gézának van egy sajátos elmélete, mely szerint nagy bizonyossággal 67 évet él, élete utolsó éveit pedig regényfolyama kiadására szánja. E regényfolyam – de szigetvilágnak is nevezte – egyik darabja a Kivégezzük nagyapádat című könyvének újrakiadása (ezúttal eredeti változatában történt).

A regényt 24 évesen, „egyetlen lélegzettel és dühvel” írta az akkor még Erdélyben élő Szávai Géza, kiadása első nekifutásra nem sikerült, aztán – más címmel és bizonyos cenzúrával – „besuvasztották” egy novelláskötetbe. A más cím azért szükségeltetett, mert az eredeti „túl erős” volt, ezért regénye egyik főhősének betegsége nevét (progéria: korai öregedés, tizenéves korára a beteg az élet egész fizikai folyamát leéli) választotta a regény címének, a cenzúrázás meg jórészt abban állt, hogy az Isten szót sorra helyettesítette Kronosszal, Zeusszal. Mostani kiadása a több mint negyven éve írt regényének eredeti változatban jelent meg saját kiadójánál – ismertette az író. A Kivégezzük nagyapádat hangoskönyv változata egy Szávai Géza által rejtve maradt szervezkedés eredményeként született, maga az író is elcsodálkozott azon, mekkora a különbség a leírt, illetve olvasott és a CD-n elhangzó szöveg között. Gáspárik Attila, a regényt előadó színművész elmondta, korábban már olvasta a könyvet, diákként. A hangoskönyvhöz zenei betéteket is alkalmaztak, így „ez a mi alkotásunk”, Szávai Géza szövegére alapozva – mondta Gáspárik Attila. Hogy mennyire önálló életet tud élni egy hangoskönyvként kiadott regény, arra bizonyságképpen a színművész felolvasása szolgált.

Forrás: Háromszék
2015-09-26


VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

Tartalom

(szoba, a szobában asszony)
(lesimítani a bajszot)
(győztesek)
1. ÍGY KEZDŐDÖTT A VILÁG
(arcok)
(fűszálak)
2. SERKEN
3. NYITOTT KÖNYV
4. ÖREGEDŐ KÉPEK
(villámlás)
5. KIVÉGZŐSDI
(általában én volnék a hóhér)
(kegyelem)
(simogatás)
(piramisok)
6. FÉLELMETES, FÉNYES MADÁR
7. FEJEMEN LENIN-SAPKA
(menyasszonytánc)
(robogás)
(kicsi-világ)
8. VÉDTELENÜL
9. ISTEN SZAKÁLLA
10. SZAVAK, MOCCANÁSOK
11. CSALÁDI FÉNYKÉP
Jegyzet

Látogatások száma 2014. 04. 23. óta:
20729