VALAKI ÁTMENT A HAVON
- kisregények és nagyregények -
Látogatások száma 2008. 10. 27. óta:
16011
Ismerd meg a szerzőt:"A regényt nem a felhasznált szavak – nyelvi anyag – mennyisége teszi regénnyé. Egy golyó, egy nyílvesszo, egy park, egy hópehely ..."

"Mint tudják, uraim, nem kedvelem a regényírókat (...), de el kell ismernem, könnyebb Tannenbergben vagy másutt két golyót követni, mint harmincezret. Két golyó egy vagy két, jól regényesítheto, történetet üt – harmincezer golyó csak kikövetkeztetett, ezért sematikus történetet éget.

Ekként állván a dolog, akkor pediglen vagy abba kell hagyni a regényírást, vagy meg kell változtatni a regény fogalmát."


Megrendelhető innen:
...ÉS LÁM: MEGÉRKEZETT

2008 – Ünnepi Könyvhétre hirdettük (szerepelt a könyvheti listán), de nyomdai gondok miatt késve (július végén) jelent meg. Így aztán ez a site az elmaradt könyvbemutatót is pótolni hivatott…
Szávai Géza: A szerző szava

...a könyve megjelenése után kicsit ér!...

Hiszen a szerző "ugathat”, a könyv - miként a karaván - halad… A szerzőnek pedig be kell látnia: az ő szava maga a könyv.
Szótlanságra ítélve, a könyv után nézve csak annyit mondhatok: messziről jön ez a kötet, a huszadik század (számomra mozgalmas és szomorú) nyolcvanas éveiből, amikor megjelent előttem, sőt: mellettem a rejtélyes ír, Herbert Quain, aki egy magamfajta nagyon magányos fickónak akkoriban (a Ceausescu nevű "kondukátor" őrült diktatúrájában) is képes volt kínálni egy esélyt.
Most jutottam el oda, hogy három és fél évtizede kezdett kísérletezéseimet véglegesnek, "befejezettnek" szánt kötetekben adjam közre. A Valaki átment a havon a sorozat első könyve.
Az utóbbi harminc évben jelentek meg "mutatványok”, részletek, kötetek a Herbert Quain - Szávai Géza gondolat- és prózakísérletekből (kisregényekből és nagyregényekből!), ezeknek listáját, hozzánk eljutott visszhangját ezen a site-on is megadjuk - a linkek segítségével eléri a Látogató.
…Ilyen (is lehet) a szövegek élete… Eltűnnek, visszajárnak, csoportosulnak. Az ember (a szerző is) csak áll, ki-ki hozzáállása szerint. A hozzáállás szabadsága, netán izgalma, szellemi kalandja ha, manapság nem is igazán divatos, de az biztosnak látszik, hogy nem megy ki "az élet divatjából"!
A Valaki átment a havon lekéste a könyvhetet, csak most, ősszel került a "hozzáállók" szeme elé, bemutatója sem volt, szóval a könyv véletlenül is hű a harminc évvel ezelőtti szinte titkos létmódjához, így aztán mellőzhető minden ünnepélyesség.
Amikor végre megjelent a Valaki átment a havon, elküldtem régi és őszinte barátomnak, aki postafordultával így "köszönte" a küldeményt:

Kedves Géza,
tegnap hozta meg a posta a könyvedet. (…)
Próbálom megfejteni a Helgák nyomát a hóban, avarban. Nem tudom, hogy sikerülni fog-e, de erdélyi kopó módján futok a szövegtöredékek nyomában.


Ezekből a nem mindig hízelgő, de gondolatébresztő visszajelzésekből is felteszünk néhányat a site-re (a szerzőik beleegyezésével), hiszen "így halad a könyv, miként a karaván." A szerző pedig - a következő kötetig - zárja sorait…


Forrás:
2008-06-01


VISSZA

Lapozz bele a könyvbe:

REGÉNYMUTATÓ

A könyv tíz részből áll, ezek címét a TARTALOM (halványan) számozva sorolja. Minden részben található regény, olykor több is...

(1)
Helga, hull a hó
7
[A tizedik bolygóról nézvést a nyelv]
8
Helga, hull hó
9
[A tizedik bolygóról nézvést a hús]
12
Madárregény
13

(2)
Szívünket átlőtte az idő
avagy
A hóemberek meggyilkolása
16
Megfigyelni a Habsburg császárt
– történelmi regény –
28
Aki nem ölt
– kisregény –
30
Valószínűségi labirintus
– bunügy(i regény) –
33
Aki nem ölt/akit nem öltek meg
– életregény –
37
Akit megöltek
39
Ébren álmodom
xxx
41

(3)
Családregény
42

(4)
Körbelőtt történet
43
[A tizedik bolygóról nézvést a Föld]
43
Helga, hull a hó
44
[A tizedik bolygó temetőjében: pitagoreusok]
45
[Táj – a tizedik bolygóról nézvést]
45
Helga, hull a hó
46
[Táj – a tizedik bolygóról nézvést]
46
Muskátli a jégkunyhó ablakában
47
Abszolút tükör, Tannenberg
– nagyregény –
50
Aki öl
– ébren álmodom –
52

(5)
Csodálatos országok
I. Apaország
55
II. Színes fonalak
58
III. Felhőképek
59
IV. Kamaszkorom kisvárosa
61
Abszolút tükör
– Einstein és Ehrenfest eszmei kísérlete –
63
Fél öngyilkosság
– töredék –
65
Életidők józansága
66

(6)
Közvetlenül ébredések után
– regényfolyam –
69

(7)
Kimerítve
– életregények –
70

(8)
Fél élet
– töredék –
73

(9)
Titkaink hátországa
74

(10)
Emberarchívum
– Szuma Kuang végtelen regénye –
143
Csodálatos országok
146
Egy gyerek azt mondta: apám
– Leányregény –
148