Látogatások száma 2007.03.01. óta:
42806
Ismerd meg a szerzőt!
2007 márciusában megjelent a második kiadás is!


Megrendelhető innen:
E LA NAVE VA...

Halad tovább Aletta bárkája!
30-án 18 órakor a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban látták vendégül a szerzőt.

X beszélget Y-nal a címe a Petőfi Irodalmi Múzeumban (V., Károlyi Mihály u. 16) futó párbeszéd-sorozatnak, amelynek keretében szerdán (május 30-án) délután 18 órai kezdettel HAVAS JUDIT beszélgetett SZÁVAI GÉZÁval.

Havas Judit részleteket is felolvasott a regényből.
Onagy Zoltán: Aletta és az új regény

Csak az ember olvas, hirdeti egyik nagy kiadónk. Ami így is van. A kérdés az, mit. Merre menjen az író, aki olvasót akar? Hogyan szolgálja az olvasót úgy is, ha közben nem akar sem bulváréletrajzzal, sem szingliregénnyel előrukkolni. Szávai Géza vélhetőleg kiötölte a XXI. század egyik lehető és igen tetszetős regénytechnológiáját. Receptje szerint az új regény a következő komponensekből áll:

1. Történelem. Olyan távoli történelmi esemény, ami nem jön ki a könyökünkön, mint most ötvenhat.

2. Egyház. Vallás, vallásháborúk. Szürke vidék: az olvasónak nem csak élvezet, feladat is. Utána kell mennie a történteknek, mert halvány fogalma sincs, a gyakorlatban hogyan mészárolta egymást Európában a tizenhatodik századi reformpárti református és a kanonikus hagyományokhoz ragaszkodó militáns katolikus egyház. Külön érdekessé teszi számunkra, hogy a magyar alkotmány (Torda, 1568) polgárjoggá tette a vallásszabadságot.

3. Távolság. Szávai Géza nővé érő holland kamaszlányt beszéltet egy Japánhoz tartozó szigeten (Kiusu), a japán katolikusok harcai színterén. Ennél távolabbit nem találhatott volna. Minden kapcsolódó információ releváció, sose hallott dolog.

4. Érzékiség, érzékenység, szexualitás. A test örömei. Ezt nem ragoznám. A regény központi alakját, Aletta Hueblert eltalálja a szerelem egy apró japán parancsnok (Kodzsima Miki) személyében. A férfi közben a háború és Aletta hitsorsosainak hentese és mészárosa, de ez a szerelmet nem befolyásolja. Ilyen a szerelem.

5. Tömény, sűrű. Szávai sűrű és fogós szövegmatériát használ, minden sallang és háttérmolyolás nélkül. Folyik a vér, a szerelem, a halál - a természet lágy ölén.

Koncz Tamás foglalja össze utolérhetetlen tömörséggel recenziójában: "Szávai kötete átmenetet képez a történelmi regény, a lírai pornográfia és a testi szeretetből fakadó zsoltár között - a teremtő erejű szintézis során pedig megszületik Aletta Huebler gyönyörrel és hittel átitatott, különös, rőt fényű világa."

Hogy Szávai nyelvtechnikailag is, szemléletileg is kiemelkedőt, meghatározót írt - számomra - az bizonyítja, automatikusan az Aletta bárkájához viszonyítom az azóta kezembe kerülő regényeket.

Forrás: Új Magyar Szó
2007-01-11


VISSZAHallgass bele a könyvbe: